Calatorești și scrii povești. Metodă Psihoterapeutică Expresiv/Creativă Axată pe Interventie Psihologica Nonintruzivă
“The most terrible poverty is loneliness and the feeling of being unloved.” —Mother Teresa
SINGURATATEA
Singuratatea este o emotie normala si universala, pe care toata lumea o poate simti intr-un moment sau altul. Este posibil sa te simti singur atunci cand esti izolat fizic de alti oameni, sau atunci cand te simti deconectat emotional de cei din jurul tau. Singuratatea poate fi resimtita intr-o varietate de moduri, de la tristete si nefericire la furie si iritare.
Mai multe modalitati prin care poți face față singurătății. Unele dintre ele sunt:
Conecteaza-te cu alte persoane: Încercați să vă împrieteniți cu oameni noi sau să vă întâlniți cu prietenii vechi. Cateva lucruri simple care le poti face pentru a initia un contact cu o persoana pe care o simti ca fiind parte din viata ta: da-i un telefon, scrie-i intr-o fereastra de chat pe una dintre platforme, da-i like unei fotografii pe facebook si astfel ai intitiat un prim contact. Apelul tau telefonic nu va mai fi perceput ca venind de nicaieri. Social media este un spatiu potrivit pentru a initia o conectare. Vizita pe profilul unei vechi cunostinte poate sa faciliteze pasul urmator - telefonul.
Găsiți activități care vă fac plăcere: Găsiți ceva care vă face să vă simțiți bine și să vă umple timpul.
Învățați să vă apreciați singuri: Învățați să vă iubiți și să vă respectați pe voi înșivă.
Găsiți un sens în viață: Găsiți ceva care să vă dea un scop și o direcție în viață.
Vorbiti cu cineva: Daca simțiți că nu puteți face față singurătății singur, puteți vorbi cu un terapeut sau cu altcineva în care aveti încredere.
Este important sa te asiguri ca ai suportul emoțional de care ai nevoie și să iei măsuri pentru a te conecta cu alți oameni și a-ți găsi sensul în viață. Dacă simți că singurătatea devine prea sufocantă și că nu mai poți face față, ar putea fi necesar să ceri ajutor specializat pentru că uneori, singuri, nu avem resursele necesare accesării centrului durerii, al zonelor care contribuie la a simți singurătatea atât de dureros în corpul și gândurile noastre.
Să fii capabil să viețuiești, să mergi mai departe cum am spune, cu trăirile/emoțiile pe care le ai într-un anumit context al vieții tale necesită resurse psihice. În cazul în care nu ai suficiente astfel de resurse, singurătatea devine un consumator, astfel ajunge să fie trăită cu vinovăție, furie, rușine, lipsă de sens, autocritică, neîmplinire, nemulțumire. Se pregătește astfel "terenul" pentru asocierea cu alte tulburări ca depresia, creșterea anxietății, scăderea stimei de sine, probleme cu somnul și fără îndoială creșterea stresului.