Calatorești și scrii povești. Metodă Psihoterapeutică Expresiv/Creativă Axată pe Interventie Psihologica Nonintruzivă
SANDPLAY - ASPECTE PRACTICE
Clientul creează o scenă tridimensională într-o lădiță plină cu nisip (57×72×7 cm) folosind o selecție de miniaturi
Aspecte practice în Sandplay Therapy
În Sandplay, clientul creează o scenă tridimensională într-o lădiță plină cu nisip (57×72×7 cm) folosind o selecție de miniaturi, deoarece această dimensiune permite atât clientului, cât și terapeutului să vadă întreaga tavă dintr-o privire fără să fie nevoie sa își miște ochii sau/și capul. Interiorul tăvii este vopsit în albastru pentru a da impresia de apă atunci când nisipul este mutat într-o parte, clienții pot adăuga apă pentru a modela nisipul sau pentru a crea lacuri și râuri (Mitchell & Friedman, 1994). Sala de terapie ar trebui să conțină o mare varietate de miniaturi care pot fi utilizate: ființe umane, animale, clădiri, vehicule, plante, garduri, obiecte naturale, pietre, ființe fantastice, simboluri spirituale, peisaje etc.
De obicei există două etape în procesul de joc cu nisip: prima implică construirea imaginii; după finalizare, clientul poate împărtăși o poveste sau ideile sale despre imaginea de nisip, iar terapeutul poate cere informații suplimentare, cum ar fi relații personale asupra figurilor sau a scenei. În ceea ce privește tema interpretării, în abordarea clasică a lui Kalff terapeuții au fost rugați să folosească interpretarea doar cu foarte mare prudență.
După cum s-a subliniat mai sus, întrebarea dacă să folosiți sau nu interpretarea a fost un subiect conflictual în terapia prin joc de la început. În analiza jungiană, când folosește Sandplay ca subtehnică, poate fi găsit , pe de o parte, un continuum cu un stil discursiv de terapie, așa cum este obișnuit în psihoterapia psihanalitică, în care o imagine din Sandplay este folosită ca impuls creativ inițial și care este apoi discutată și interpretată și, pe de altă parte, regăsim o muncă total nonverbală, creativă, fără întrebări, comentarii sau interpretări din partea terapeutului, în care terapeutul funcționează ca martor și container - conținător pentru procesul psihologic al clientului. Între timp, s-au dezvoltat o varietate de abordări folosind miniaturi și o tavă de nisip. Aceste metode, numite Sand Tray Therapy includ, dar nu se limitează la acelea care subliniază „aici și acum” conștientizarea (conștientă) a ceea ce a fost creat și implică adesea directive și sugestii făcute de terapeut și/sau interpretare.
Prezenta prezentare se concentrează asupra formei clasice de Sandplay Therapy, așa cum a fost dezvoltată de Dora Kalff și așa cum se reflectă într-o serie de manuale de tratament care pot fi inclusă sub termenul Sandplay Therapy , care oferă ghiduri pentru practica Sandplay.