top of page

Ești în siguranță. Te văd.

“Procesul unui sandplay îl solicită pe analizand pe toate planurile gândirii și simțirii sale, îl confruntă cu laturile sale conștiente și inconștiente și îi indică totodată posibilitățile și capacitățile sale de dezvoltare. În cadrul acestei metode analizandul trebuie să pășească în eveniment ca un tot, psihic și fizic, deci cu o dăruire totală față de ce face și de ceea ce se petrece cu el. Căci el joacă un joc foarte serios și semnificativă își reprezintă într-un cadru concentrat lumea.[....] Există momente în care suntem într-o căutare agitată, în care pietrele edificiului personalității noastre nu mai stau unele peste altele, bine îmbinate unele peste altele, în care conceptele noastre morale se clatină, se modeifică. Atunci suntem în interior sau în exterior fără adăpost, totul e în mișcare. Suntem într-adevăr plecați în pribegie.

După aceste faze de neliniște lucrurile încep din nou să se așeze., casa sufletului nostru este reconstruită, eventual cu pietre noi, dar poate și cu cele vechi îmbinate unele cu altele dar poate într-un mod nou. Găsim o nouă formă de viață care ne dă un timp sentimentul de liniște și echilibru - până ce în profunzimea sufletului, venind dinspre arhetipul sinelui, se constelează iarăși o schimbare ți se inițiază un nou proces de transformare. ” Terapia prin jocul cu nisip - Sandplay, Ruth Amman

Sandplay reprezintă o abordare terapeutică eficientă și accesibilă de vindecare a persoanei în întregul ei. Surprind mai jos beneficiile particulare pe care această metodă le aduce în psihoterapia de 1 la 1 sau de familie.


Oferă posibilitatea de exprimare și expresie pentru problemele emoționale neverbalizate. Purtăm în noi imagini, mirosuri, trăiri care au ajuns acolo într-o etapă a vieții în care sistemul nostru “psiho-imunitar” era dezvoltat insuficient, iar mecanismele de coping cu realitatea erau insuficient dezvoltate. Deși nu le vedem, aceste imagini își produc efectele asupra vieții noastre.

Are o calitate kinestezică unică. La fel ca și apa, nisipul, ia forma vasului în care îl pui. Este maleabil. Este vechi, are peste 1 milion de ani. Prin simțul tactil psihicul se conectează la resursele vindecătoare ale inconștientului. Corpul pacientului se conectează la inconștient și la resursele sunt eliberate și puse în contact cu Eul.

Permite crearea unei distanțe terapeutice necesare clienților. Ești adult, ești psihoterapeut, ești o figură străină, iar farmecul personal nu a avut spațiul necesar să se manifeste, atunci, lădița cu nisip este un loc sigur în care adulții și copii pot exprima problematica lumii interioare.

Distanța terapeutică pe care sandplay therapy o oferă creează un loc sigur pentru ca catharsisul să se producă. Tensiunile sunt eliberate în nisip, iar lădiță este un loc suficient de sigur pentru a exprima cele mai adânci trăiri. Acum vezi și îți permiți să și trăiești ceea ce vezi într-un loc care nu este amenințător, din contră este safe.

Este o intervenție eficientă în cazul pacienților care au suferit traume a căror verbalizare și conștientizare este dificil de suportat. În șoc este de asemenea eficientă, iar descărcarea tensiunilor care blochează resursele unei bune funcționări a Eului sunt eliberate din locul în care șocul - momentumul traumatic le-a “încapsulat” și le-a livrat Eului pentru depozitarea într-o zonă de unde să nu mai producă efecte.

Este eficientă în cazul terapiei de familie. Membrii familiei își dau voie să fie expuși unii altora, să experimenteze controlu și să adreseze unul altuia mesaje nespuse până atunci. Membrii familiei comunică.

Lădița oferă în mod natural granițe și limite. Granițele oferă control, iar limitele oferă securitate psihică: aceste doua ingrediente fac un cadru să permită și să susțină exprimarea, transformarea și creșterea psiho-emoțională, iar lădița le oferă din plin pe ambele.

Oferă un cadru unic pentru expresia și formarea metaforelor terapeutice. Metafora este povestea, este capacitatea de a lucra simbolic, asta înseamnă că permite exprimarea într-o formă care dă sens trăirilor care apar în traumă.

Este eficient în depășirea rezistenței psihologice a pacienților. Eul refuză de cele mai multe ori să lase să între în conștiința aspecte care îl fac să simtă emoții precum: vinovăție, neputință, trădare, umilință, frică, atracție sexuală și dorințe incestuoase etc și începe să lucreze deși neautentic într-un registru al omnipotenței lăsând să ajungă la el, doar ceea ce consideră el. Pentru a nu fi invadat de emoțiile menționate anterior Eul, adică acea parte a ființei psihice care se ocupă cu procesarea mesajelor exterioare în conștiință, adică viața noastră de zi cu zi și cu emiterea unui răspuns în acord, emite răspunsuri care nu permit trăirea acelor emoții profund distructive și astfel “scapă” temporar să se confrunte cu emoțiile de invalidare, abandon, suferință. Aici se încadrează și simptomele nevrozei din categoria cărora fac parte atacul de panică și somatizarile diferite.

Oferă un mediu de comunicare necesar și eficient pentru un client care nu se descurcă în exprimarea verbală. Acei dintre care noi nu sunt cei mai buni în a se exprima verbal, care nu au abilitatea de a suporta tensiunea vorbelor și nici vocabularul necesar își văd gândurile știute și mai puțin știute în lădița cu nisip.

Înlătură apărările și trece dincolo de apărările folosite în verbalizare. Cuvintele, aceste vehicule ale trăirii sensului, fac și bine, dar pot face și rău prin mascarea foarte consistentă a sensului, emoțiilor, imaginilor dureroase sau inacceptabile. Sunt deci dătătoare de sănătate mentală prin exprimarea cu sens, dar și mijloace de apărare în fața emoțiilor, a imaginilor dure, grele, inacceptabile trăite cu suferință pe parcursul vieții.

Creați un loc pentru ca un copil, un adult, un cuplu, o familie sau un grup de clienți să experimenteze controlul. Manipularea miniaturilor în lădița cu nisip este trăită ca exercitare a controlului asupra vieții, lumii interioare în general și asupra anumitor aspecte ale vieții.

Provocarea și trăirea transferului poate fi abordată eficient. Transferul este un termen care vine din psihanaliză este un fenomen care se produce prin trăirea unor vechi sentimente/trăiri/emoții, atitudini, a dorințelor vechi și/sau a fanteziilor vechi care sunt aduse în prezent și proiectate, în cazul sandplay, în lădița cu nisip și prin miniaturile care o populează. Este deci un moment de eliberare a tensiunilor și un moment de contact cu “cevacenuestepermissafietrait” și care acum este exprimat prin mijlocirea lădiței și a terapeutului.

Problemele intrapsihice mai profunde capătă formă mai detaliat și mai repede. Sandplay therapy este o metodă eficientă și rapidă de psihodiagnostic, de subliniere a aspectelor problematice care se manifesta în viața intrapsihica a adultului sau a copilului.

IMG_20211130_192426_a.jpg
bottom of page